Memur-Sen'den servis açıklaması  'Verilmiş hak geri alınmaz' Memur-Sen'den servis açıklaması 'Verilmiş hak geri alınmaz'

Manisa’nın Kula ilçesinde geleneksel kültürü konu alan ve dayanışma kültürünün en önemli gösterimine sahip olan ‘Kula’da üç gün’ kısa belgesel izleyicilerini büyülemeye devam ediyor. Ödüllü belgesel Kültür mirası olarak Kültür Bakanlığı raflarında yerini alıyor.

BELGESELİN KONUSU

Ege Bölgesinde yer alan ve geleneksel Türk mimarisini yansıtan tarihi evleriyle bir “müze kent” görünümünde olan Kula’yı, mimari, kültürel ve sosyal yönleriyle tanıtmayı, bu tür evlerin korunması için kamuoyunda belli bir bilinç oluşmasını amaçlayan 40 dakikalık belgesel film. Bu Belgeselin telif hakkı ise Kültür Bakanlığında. Yapım tarihi 1983 yılında olan kısa belgeselin yönetmen koltuğunda Suha Arın oturuyor. Senaryosu Sevinç Çor Baloğlu’na ait olan kısa belgeselin yapım yönetmenliğini Enis Rıza Sakızlı üstlenmiştir.

İMECE USULÜ DİKKAT ÇEKİYOR

Belgeselde, imece yöntemiyle gerçekleştirilen düğün hazırlıkları, eş-dost akraba evlerini dolaşarak düğüne çağrı yapan okucular, çeyiz taşıma, her biri esnaf ve zanaatkâr olan ve düğün, derneklerde bir araya gelerek özel görevler üstlenen geleneksel yarenler de yer alıyor.

SUHA ARIN’I TANIYALIM

Süha Arın, Türk Belgesel Sineması tarihinde ekol olarak anılan bir yönetmendir. Onun tanınmasını sağlayan en önemli unsur Türk kültürünü geçmişten günümüze özgün bir belgesel üslubuyla tanıtmak ve korumaktır. Yönetmenin, bilimsel yöntemlere başvurarak ürettiği belgesel filmlerinin arka planında hümanist bir anlayışa sahip olduğu gözlemlenebilir. Türk belgesel tarihinin başlangıç yıllarından itibaren dönemlere ayrılmasında her Türk belgeselcinin de kendi yaşadığı döneme özgü bir tarzı olması dikkat çekicidir. Süha Arın ise kendi tarzını yarattığı kültürel hümanizma döneminde çektiği belgesel filmlerle gerçeğe doğrudan yaklaşırken aynı zamanda yaratıcı belgesel tekniklerinin olanaklarını sinema dünyasına sunmuştur. Yönetmen tür belgeseli bağlamında oluşturduğu belgesellerinde yönlendirici bir etkiye sahiptir. Bu etki, disiplinler arası yaklaşım olarak nitelendirilir. Birçok bilimsel makale de Süha Arın’ın bir belgesel filmine yazınsal olarak rastlamak olasıdır. Araştırma raporunun amacı, Süha Arın’ın ‘’Belgesel’’ kavramına olan bakış açısını “Arkeoloji Belgesel Türü” bağlamında “Hattiler’den Hititlere”(1974) filmi üzerinden incelemektir. Süha Arın, Türk Belgesel Sineması’nın omurgasını oluşturacak farklı ama gerçekçi bakış açıları icat ederken, belgesel tanımının uluslararası düzeyde yinelenerek düşünülmesi gerektiğini belirgin kılmaktadır. Çalışmanın içerisinde yer alan belgeselin kavramsal çerçevesi tarih, kültür, toplum ve insan paradigmaları üzerinden detaylandırılırken sinematografi teknikleri ile analiz çoğaltılmıştır.

Muhabir: ONAY OZAN