Başevirgen “Daha önce temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarını, soğan ve patatese kadar uzayan ürün kıtlığını ‘gıda teröristlerinin’ yarattığını öne süren iktidar, şimdi de ürünlerdeki yüksek artışları ‘Ramazan fırsatçılığı’ diye nitelendiriyor. Üretici artan girdi maliyetlerini etin, sütün, domatesin, biberin, elmanın fiyatına yansıtınca Ramazan fırsatçısı mı oluyor? İktidar, üreticiye destek sağlamak yerine, fırsatçılıkla suçlayarak; üreticiyle tüketiciyi karşı karşıya getirerek, ağırlaşan gıda ve beslenme sorununu gizliyor” dedi.

Manisa Şehir hastanesinden 3 yaşından büyük herkese çağrı! Manisa Şehir hastanesinden 3 yaşından büyük herkese çağrı!

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ekilecek ürün miktarı ve alım fiyatı konusunda üreticileri hala bilgilendirmediğini söyledi. Tarım girdi maliyetlerindeki artışa da dikkat çeken Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“HASAT DÖNEMİ YAKLAŞIRKEN EKİLECEK ÜRÜN MİKTARI VE ALIM FİYATINDA HALA SOMUT BİR GELİŞME YOK”

Tarımda başlayacağı ilan edilen planlı üretime karşılık üreticilere hangi ürünün nerede, ne kadar ekileceği, hangi fiyattan alınacağının belirsizliğini koruduğunu söyleyen Başevirgen, “Yıllar sonra başlatılan tarım sayımı 2026 yılında tamamlanacak. Ürün ekim sezonu yanında, başta buğday ve diğer hububat ürünleri olmak üzere pek çok üründe hasat dönemi yaklaşırken, tarımsal planlama, tarım sayımı, ekilecek ürün miktarı ve alım fiyatı konusunda hala somut bir gelişme yok. Mevcut enflasyon ve girdi maliyetlerinin neredeyse haftalık olarak zamlandığı bir ortamda, üç yıllık taban fiyat ilanıyla her şeye rağmen üretmeye devam eden çiftçi, çok daha ağır biçimde mağdur edilecek” dedi.

Muhabir: Fatma Uysal