Salihli tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar aralıksız sürüyor Salihli tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar aralıksız sürüyor

“Çocuk veya erişkin olalım birçoğumuz zaman zaman burun tıkanıklığı şikayeti yaşıyoruz ancak burun tıkanıklığını genellikle pek ciddiye almıyoruz ve geçici çözümlerle gidermeye çalışıyoruz” diyen Türkyılmaz “Oysa tıkalı bir burun kısa vadede uyku problemleri, yorgunluk, sabah boğaz ağrısı gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olabilmekteyken, uzun vadede ise çok daha ciddi tablolara (kalp büyümesi gibi) yol açabilmektedir” dedi.

DOKULAR ZARAR GÖREBİLİYOR

Türkyılmaz, sözlerine şöyle devam etti;

“Burun tıkanıklığı tek başına veya bazı durumlarda horlama ve geniz akıntısı gibi yakınmalarla birlikte görülebilmektedir. Burun tıkanıklığı subjektif bir şikayet olsa da kimi zaman ciddi bir darlık olmasa bile psikolojik nedenlerle burun tıkanıklığı yüzünden kişiler nefes alamadığından yakınırken, bazı kişiler ise burnu tıkalı olduğu halde hayatına normal bir şekilde devam edebiliyor. Genellikle soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı birkaç gün içinde geçiyor ve sorun oluşturmuyor. Bunun aksine deviasyon (burun orta duvar eğriliği),burunda şekil bozukluğu gibi nedenlerle oluşan tıkanıklığın kalıcı olduğu için uzun vadede ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Uzayan burun tıkanıklığı şikayetini hafife almamalı ve gerekli durumlarda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız. Aksi halde vücutta oksijen azlığı nedeniyle kısa ve uzun vadede pek çok sağlık sorunu gelişebiliyor. Örneğin; burun tıkanıklığı, akciğerlerimizde yeterince oksijen-karbondioksit değişimi olmasını önlüyor. Bunun sonucunda vücudumuzdaki kan, ihtiyacı olan oksijeni alamıyor. Kan da dokulara oksijen ulaştırma işlevini tam olarak yerine getiremiyor, eksik oksijen götürüyor. Vücuttaki oksijen az olduğu zaman dokular hasar görüyor ve ardından birtakım hastalıklar ortaya çıkmaya başlıyor.”

UYKU PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR

Türkyılmaz “Hastanın uykusu sık sık bölünebiliyor. Hasta sabahları yorgun ve uykusunu alamamış şekilde kalkabiliyor. Daha da önemlisi kalp bu eksiği tamamlayabilmek için daha çok çalışmak, daha sık atmak zorunda kalıyor. Kalbin yorulması nedeniyle de uzun vadede, ritim bozukluğu, hipoksi, solunum yollarında rezistans artışı veya kalp büyümesi gibi yaşamı tehdit eden sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yine vücudumuzdaki yetersiz oksijene bağlı olarak akciğerlerimiz de sıkıntıya giriyor ve kronik akciğer hastalığı başlayabiliyor. Bu yüzden burunda eğrilik (deviasyon), burun etlerinin büyümesi, nefes almayı engelleyecek burunda şekil bozukluğu gibi nedenlerle sürekli olan burun tıkanıklığı, gündüz rahatsız edici burun tıkanıklığı, özellikle geceleri burundan nefes alamama, ağız açık uyuma, horlama, sık uyanma, sabahları yorgunluk gibi yakınmalarınız varsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız” dedi.

Muhabir: Fatma Uysal