Karaciğer dostu olan herkes tarafından enginar olarak bilinen sebzenin bir diğer adı da deve dikenidir. Bir ilkbahar sebzesi olan enginar, kalpten kansere birçok hastalığa karşı korunmamızda destek sağlıyor. Ayrıca sağlıklı bir diyet dostu olarak karşımıza çıkıyor. Enginarın yapraklarını da tüketerek, içeriğindeki A, C, B, D ve E vitaminleri ile bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. 

Enginar Nasıl Saklanır (1)

Enginar, her ne kadar ilkbahar-yaz döneminin sebzesi olsa da temizlendikten sonra dondurucuda tutularak yılın her mevsiminde tüketilebilir. En çok zeytinyağlı olarak tüketimi yapılan enginar son dönemlerde salatalarda ve detoks içeceklerinde de yoğun olarak kullanılmaktadır. Peki bu enginarın faydaları nelerdir? Enginar nasıl temizlenir? Enginar dolması nasıl yapılır? Zeytinyağlı enginar tarifi nedir? İşte enginar hakkında tüm merak edilenler…

Enginar Nasıl Saklanır (3)

Enginar Nedir?

Bir sebze olarak bilinen ama aslen bir devedikeni türü olan enginar, papatyagiller familyasına ait bir bitkidir. Akdeniz ve Ege mutfağının sağlıklı sebzeleri arasında yer alan enginar, düşük kalorili ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin muhakkak tüketmesi gereken zengin bir besindir. Genellikle bahar aylarında ve ılıman bölgelerde yetişen bu bitki, mavi ve mor renklerde yetişir. Düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeriğine sahiptir. Özellikle zeytinyağlı yapılan yemeği sevilen enginar, lif zengini bir besindir. 

Enginar içeriğinde; fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini barındırır. Yüksek lif içermesi sebebiyle sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Bu yararlarından faydalanabilmek için arada bir tüketmekten ziyade, haftada bir kere düzenli olarak tüketilmesi fayda sağlayacaktır.

Enginar Nasıl Saklanır (4)

Enginar Nerede Yetişir?

Sağlığa pek çok yararı bulunan enginar papatyagiller ailesinin bir üyesi olarak bilinir. Bu sebze çoğunlukla Güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Türkiye genelinde enginar en çok Marmara ve Ege bölgesinde yetişmektedir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan enginar haftada bir defa mutlaka tüketilmelidir. Bu sayede enginar da sağlığa önemli faydalar sağlar. Enginar genellikle zeytinyağlı bir yemek olarak tüketilir. Bu şekilde karaciğer dostu olan enginar kötü kolesterolü de düşürmesi ise bilinir.

Enginar Çeşitleri (2)

Enginarın Faydaları Nelerdir?

  • Özellikle kilo vermek isteyen bireylerin tercih ettiği enginar düşük kalorisiyle sağlıklı besinler arasında yer alır. Pişmiş bir enginarın 100 gramında 55 kalori bulunmaktadır. Kilo verme sürecini hızlandıran enginar, karaciğeri temizlemekle beraber mideyi korur.
  • İçerdiği yüksek protein sebebiyle kalp kasını güçlendirir ve kalbin rahat çalışmasını sağlar.
  • Demir eksikliği anemisinde, içerdiği zengin demir minerali sebebiyle tüketilmesi faydalı olacaktır.
  • Antioksidan özelliği vardır. Bu sebeple vücuttan toksin maddelerin atılmasını sağlar ve karaciğer sağlığını destekler. 
  • Yapısındaki potasyum sebebiyle vücuttaki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler.
  • Kansere karşı vücudu korur.
  • İçeriğinde bulunan “sinarin”, kötü kolesterolün düşmesini sağlar. İyi kolesterolü dengede tutar.
  • Yüksek lif barındırıyor olması kan şekerini dengeler. Vücuttaki kanı temizler ve sigara kullanan kişilerin kanındaki nikotin seviyesini azaltır. Aynı zamanda yüksek lif barındırıyor olması mide ve bağırsak hareketlerini de düzenler.
  • Enginar, aminoasit bakımından da oldukça zengindir. Bu nedenle midenin asit oranının dengede kalmasını sağlar. Enginar, mide ve bağırsağı temizleyerek şişkinliği engeller.
  • Kan hücreleri güçlü olduğu zaman vücuttaki kan akışı da dengeli bir seviyede ilerler. Kan hücrelerini güçlendirebilmek için de sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır açısından zengin olan besinlerden tüketmek gereklidir. Bu açıdan da enginar tüketmek iyi bir seçenektir. Enginarın antioksidan özelliğinin bulunması sadece kan açısından değil aynı zamanda vücuttaki iç organlarının temizlenmesi ve fonksiyonlarının arttırılmasına da önemli yardımda bulunur.
  • Enginar, vitamin ve antioksidan açısından zengin olması sebebi ile hücre sağlığını ve hücre işlevselliğini korumak açısından önemlidir. Hücrelerin yenilenmesi sayesinde de cilt yaşlanmasını geciktirir.
  • Bir porsiyon enginar tüketimi sayesinde günlük ihtiyacınız olan K vitamininizi karşılamış olursunuz. Düzenli enginar tüketimi sayesinde kemikler güçlenir. Özellikle gelişmekte olan çocukların ve ileri yaşlardaki bireylerin düzenli tüketmesi tavsiye edilir.

Enginar Nasıl Saklanır (2)

Enginarın Sağlığa Faydaları Nelerdir? 

  • Besleyicidir
  • Kolesterolü Dengeler
  • Kan Basıncını Dengeler
  • Karaciğer Sağlığını Korur
  • Sindirim Sistemi Dostudur
  • İBS Mücadelesinde Destekçidir
  • Kan Şekerini Düşürür
  • Kanser Riskini Önler
  • Sağlıklı Doğumu Destekler
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
  • Kansızlığa İyi Gelir
  • Kemikleri Güçlendirir
  • Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirir
  • Metabolizmayı Hızlandırır
  • Libidoyu Yükseltir
  • Cildi Yeniler

Her damak zevkine hitap edebilecek tariflere uyarlanan, sağlıklı ve şifa deposu enginarın sağlığımız için faydaları şu şekildedir:

1) Besleyicidir

Enginarın Faydaları

Enginar antioksidan bakımından çok zengindir. Folat, C ve K vitaminlerini yoğun olarak bulunduran enginar, fosfor, magnezyum, potasyum ve demir bakımından da zengindir.

2) Kolesterolü Dengeler

Enginarın Faydaları Nelerdir (1)

İçindeki sinarin maddesi etkisiyle kolesterolü dengeler. Özellikle kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan enginar yüksek kolesterole sahip olanlar tarafından enginar çayı şeklinde de tüketilebilir.

3) Kan Basıncını Dengeler

Enginarın Faydaları Nelerdir (15)

Enginar içindeki potasyum sayesinde kan basıncını ve tansiyonu dengelemeye yardımcı olabilmektedir.

4) Karaciğer Sağlığını Korur

Enginarın Faydaları Nelerdir (14)

Antioksidan özelliği nedeniyle karaciğerin toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle enginarın suyunun faydaları ile karaciğer sağlığı desteklenebilir. Düzenli enginar suyu tüketimi karaciğer hastalıklarını tedavi edebilir. Özellikle karaciğer yağlanması için enginar sirkesi tüketilebilir.

5) Sindirim Sistemi Dostudur

Enginarın Faydaları Nelerdir (13)

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında önemli rolü vardır.

6) İBS Mücadelesinde Destekçidir

Enginarın Faydaları Nelerdir (12)

İrritabl bağırsak sendromu ya da huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen rahatsızlığın semptomlarını azaltmak için enginar tüketebilirsiniz. Bu konudaki araştırmalar sürmekle birlikte enginarın bağırsak bakterileri konusunda olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir.

7) Kan Şekerini Düşürür

Enginarın Faydaları Nelerdir (11)

Bazı araştırmalar enginar özünün kan şekeri düşürücü etkisi olduğunu göstermektedir.

8) Kanser Riskini Önler

Enginarın Faydaları Nelerdir (10)

Enginarın içinde kanserle mücadeleyi destekleyen antioksidanların olduğuna dair çalışmalar bunulmakla birlikte bu konuda da araştırmalar sürmektedir.

9) Sağlıklı Doğumu Destekler

Enginarın Faydaları Nelerdir (9)

Enginardaki folik asit bebekler ve anneler için çok değerli olduğu için doğum öncesi ve sonrası enginar tüketilmesi yararlıdır.

10) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Enginarın Faydaları Nelerdir (8)

Vücudun bağışıklık sistemine destek olarak hastalıklara karşı vücudu virüs ve bakteriyel enfeksiyonlardan korur.

11) Kansızlığa İyi Gelir

Enginarın Faydaları Nelerdir (7)

Demir bakımından zengin olan enginar düzenli olarak tüketildiğinde kansızlığı önler.

12) Kemikleri Güçlendirir

Enginarın Faydaları Nelerdir (6)

Kemik ve diş sağlığının korunmasına destek olur, kemiklerin güçlenmesini sağlar

13) Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirir

Enginarın Faydaları Nelerdir (5)

Beyin ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında etkindir. Özellikle Alzheimer hastalığına yakalanma riskini minimuma indirger.

14) Metabolizmayı Hızlandırır

Enginarın Faydaları Nelerdir (4)

Enginar yaprakları idrar söktürücüdür. Vücutta oluşan ödem ya da şişkinliklerin atılmasında enginar yaprağının faydaları vardır.

15) Libidoyu Yükseltir

Enginarın Faydaları Nelerdir (3)

Enginarın cinselliğe faydaları da vardır. Enginar afrodizyak etkisiyle cinsel gücü artırabilen bir sebzedir.

16) Cildi Yeniler

Enginarın Faydaları Nelerdir (2)

Enginarın cilde faydaları özellikle cilt rahatsızlıkları üzerindeki etkisiyle bağlantılıdır. Düzenli olarak enginar ekstresi kullanımı ciltte meydana gelen mantar ve egzama gibi problemlerin iyileşmesinde önemli rol oynar.

Enginar Zararları Nelerdir?

Sağlık dostu enginarın yan etkileri de kişiler tarafından merak edilen konuların arasında yer alır. 

Enginarın doğru dozda tüketilmesi ile vücutta herhangi bir tepkime meydana gelmez. 

Ancak fazla tüketilmesi istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir. 

Günlük burç yorumları: 22 Nisan 2024 Günlük burç yorumları: 22 Nisan 2024

Bunlardan en bilinenleri gaz, karın şişliği ve ishaldir. Bunun yanı sıra enginar hassasiyeti olan kişiler de bulunabilir. Bu kişiler de enginar tüketiminde dikkatli olmalıdır. 

Aksi halde fazla tüketildiği takdirde alerjen hassasiyeti olan kişilerde boğazda şişme, deride dökülme ya da kaşıntı meydana gelebilir.

Enginar Çeşitleri (3)

Enginar Nasıl Tüketilir?

Enginar hazırlamanın ve tüketmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Bunlardan ilki enginar kalbi olarak adlandırılan çanağın, enginar yapraklarının soyulması ile çıkarılmasıdır. Enginar kalbinin tamamı yenilebilir olduğundan dolayı hazırlaması kolaydır. Enginar kalbi, garnitür ile birlikte hazırlanabilir veya küçük parçalara ayrılarak salatalara eklenebilir. Ayrıca sadece yoğurda eklenerek de tüketilebilir. Enginar çorbalara ve etli yemeklere eklenerek de yenebilir. 

Enginar tüketiminin diğer bir yolu da enginarı bütün bir şekilde hazırlamaktır. Bunun için buharda pişirilebilir veya bir tencerede kaynatılabilir. 

Enginarın sapı ve yaprakları da tüketilebilmektedir. Enginar sapını tüketime hazırlamak için öncelikle kabuklarının soyulması gerekmektedir. 

Enginar çiğ hali ile tek başına veya limon gibi çeşitli tatlandırıcılar eklenerek doğrudan tüketilebilir.  Çiğ olarak tüketilen enginar, içerdiği vitamin ve mineralleri kaybetmeyerek besin değerini korur.

Enginar Nasıl Yapılır?

Enginar hazırlamanın birden fazla yöntemi bulunmaktadır. Enginar, kaynatılabilir, ızgara yapabilir, buharda pişirilebilir veya kabukları ve sapı ayrılarak enginarın kalbi pişirilebilir. Enginar tek başına yenebileceği gibi salata, sos, çorba ve et yemeklerine eklenerek de tüketilebilir.

Enginar Nasıl Lezzetlendirilir?

Enginar limon suyu, zeytinyağı, sarımsak ve tuz ile hazırlandığında lezzetlidir. Atıştırmalık olarak çiğ yiyebilir, salatalara ekleyebilir veya çorba, güveç ve güveçte pişirebilirsiniz.

Enginarların ticari olarak yetiştirildiği bir bölgede yaşıyorsanız, kendinizi restoranlarda veya marketlerde yerken bulabilirsiniz. Ancak kendi enginarınızı yetiştirmek kolay ve eğlencelidir. Gıda israfını azalttığı için çevre için de iyidir.

Enginar Tarifleri

Enginar Nasıl Temizlenir, Soyulur?

Yüksek lif oranına sahip olan enginar kılçıklı bir sebzedir. Kılçıklı olduğundan dolayı enginarın nasıl temizlendiği de merak ediliyor.
İşte ihtiyacınız olan püf noktalarını içeren enginar temizleme aşamaları:

Ön Hazırlık

Enginarları soymaya başlamadan önce büyük bir kabın içine enginarlarınıza yetecek kadar su doldurun ve içine yarım limon suyu ekleyin. Çünkü enginar kalbi hava ile temas ettiğinde kararır. Limon suyu enginarların kararmasını önleyecektir.

Enginar Nasıl Temizlenir (2)

Enginar Soyma ve Temizleme

  • Enginarları soğuk suda iyice yıkayıp temizleyin.
  • Enginarı kesme tahtasına yan yatırın.
  • Baş kısmındaki yapraklardan 2 parmak kalınlıktaki mesafeden keskin bıçakla kesin. (Görseldeki gibi)
  • Alttaki yaprakların sert uç kısımlarını mutfak makası ile kesin; kırpın.
  • Sapının kalın ve sert kısmını da kesin.

Enginar Nasıl Temizlenir (1)

Eğer yapraklı enginar dolması yapacaksanız bu temizlik aşaması yeterli. Ancak enginar kalbini çanak olarak kullanacaksanız diğer aşamaya geçelim:

  • Bir elinize bıçağı diğer elinize enginarı alın.
  • Enginarın dış yaprak kısımlarından itibaren tıpkı elma soyar gibi keskin bir bıçakla çevirerek soyun.
  • Baş kısmındaki yaprakların hepsi gittiğinde enginarın iç kısmında yer alan tüylü bölümünü kaşık yardımıyla oyar gibi çıkartın.
  • Bu sırada limon ile enginarı ovalamayı unutmayın.
  • Tamamen yapraklarını kesip tüyünü çıkardığınız enginarları temizledikçe en başta hazırladığınız limonlu su kabına koyun; kararmasın.

Enginar Nasıl Temizlenir (3)

Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Enginar

Enginar üretimi açısından iklimi ve toprak özelliği açısından en uygun ilimiz İzmir ve çevresidir. Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde sakız çeşidi enginar üretilmektedir. Başı küçük yapıya sahip olan sakız enginarının yaprakları yırtmaçsız ve kısadır. Soğuğa dayanıksızdır. Daha çok taze olarak tüketilir.

Bayrampaşa Enginarı

Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen Bayrampaşa enginarının baş kısmı oldukça iridir. Koyu yeşil yapraklı ve yırtmaçları fazladır. Soğuğa dayanıklıdır. Konserve yapılmaya daha elverişli olduğu için konserve yapımında yaygın olarak bu tür kullanılır. Bayrampaşa ve sakız enginarı olarak iki ana çeşide sahip olan enginarın yetiştirildiği yere göre yerli enginar, şıra, daraca ve tuzla gibi çeşitleri de mevcuttur.
Türkiye’de enginar üretiminin özellikleri hakkında uluslararası platforma ev sahipliği yapan Urla Enginar Festivali ile hem yerel üreticiler bilinçlendirilmekte hem de ülkemizin zenginliklerinden biri olan enginarlarımızın tanıtımı yapılmaktadır.

Zeytinyağlı Enginar Tarifi: Enginar Çanakları Nasıl Pişirilir?

Baharın gelişini müjdeleyen en sağlıklı sebzelerin başını çeken enginar, hem iştah açıcı görüntüsü hem de muhteşem lezzeti ile sofralarımızı süsler. Bezelye ve havuç ile sofraları şölene dönüştüren zeytinyağlı enginar çanakları ile sağlıklı beslenmenin keyfine varın.

Enginar Tarifleri

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi İçin Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 kase garnitür (500g hazır garnitür kullanabilirsiniz)
  • 6 adet konserve enginar
  • Yarım çay bardağı sıcak su

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

  • Dereotu

Zeytinyağlı Enginar Dolması Hazırlanışı:

  • İlk olarak yemeklik doğradığınız ya da tercihe bağlı robotta çektiğimiz soğanları, 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğumuz tencerede pembeleşinceye kadar kavuralım. Kapaklı bir tavanız varsa onunla da yapabilirsiniz.
  • Üzerine garnitürü ilave edip 2-3 dakika daha karıştırarak kavuralım.
  • Ayrı bir kaseye aldığımız zeytinyağı içerisine limon suyunu, tuz ve  şekeri karıştırarak sosumuzu hazırlayalım.
  • Daha sonra enginarlarımızı çukur kısmı aşağıya bakacak şekilde tenceremize yerleştirelim ve üzerine sosumuz ile sıcak suyu gezdirelim.
  • Tenceremizin kapağını kapatalım, kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 25 dakika enginarlar pişene kadar haşlayalım. Sık sık kontrol ederek dağılmamasını sağlayın.
  • Enginarlarımız piştikten sonra ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra servis tabağına aldığımız pişmiş enginarların içerisine hazırladığımız iç malzemesinden dolduralım.
  • Dereotu ve isteğe bağlı limonla süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi Fotoğraflı Yapılışı:

Zeytinyağlı Enginar Tarifi (1)

Zeytinyağlı Enginar Tarifi 2

Zeytinyağlı Enginar Tarifi 3

Zeytinyağlı Enginar Tarifi 4

Zeytinyağlı Enginar Tarifi 5

Enginar Dolması Nasıl Yapılır? Ege Usulü Yapraklı Enginar Dolması Tarifi

Enginar nasıl yenir diye merak edenleri şaşırtacak, bağımlılık yaratan bir tarif! Egelilerin damak tadını yansıtan vazgeçilmez yemeklerden biri de enginar dolmasıdır. Enginar dolması yapılışı için ihtiyacınız olan püf noktaları, tam ölçülü tarifiyle huzurlarınızda!

Yapraklı Enginar Dolması Tarifi İçin Malzemeler:

  • 4 adet yapraklı taze enginar
  • 2 adet limon
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet domates
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 3-4 dal taze yeşil soğan (kökleri hariç)
  • Birkaç dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Enginar Dolması Hazırlanışı:

Bu yemek biraz teferruatlı görünebilir ancak yaparken de yerken de eğleneceğiniz bir yemek olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle enginarların içindeki tüyleri temizleme yoluna gidenler var ama temizlemeden de yapılabiliyor. Çünkü ne yaparsak yapalım tüyler kalıyor. O yüzden en orta kısım hariç etrafındaki tüm yaprakları dolduralım. Yemesine gelince enginar piştikten sonra, yaprakları tek tek pirinçleri dökmeden koparıp yaprakların dibindeki etli kısmı dişimizle sıyırarak yiyoruz. Yaprakların tamamı yenmiyor yani içi dişleniyor diyelim. Orta kısma gelince minik enginarın üstündeki tüylü bölgeyi kaşıkla rahatlıkla sıyırıp atıp yiyoruz, hem bu yöntem temizlemekten çok daha zahmetsiz oluyor. Dibindeki enginar da ayrı bir lezzetli oluyor. Birlikte yapraklı enginar dolması hazırlanışını bakalım…

  • İlk olarak 1 limonu sıkın ve geniş bir kapta bol suyla karıştırın.
  • Enginarların sap kısımlarını tam dipten kesin ki enginarlar düz durabilsin.
  • Yaprakların düzgünlüğüne göre en dıştaki birkaç yaprağı atabilirsiniz.
  • Sonra enginarların dışını ve yapraklarını en orta kısma kadar aralayarak ılık suda yıkayın ve limonlu suya bırakın.
  • Harç için pirinci yıkayın, domatesi rendeleyin, kuru soğanı ve yeşil soğanı minik minik doğrayın, maydanozu kıyın.
  • Hepsini bir kapta karıştırın, baharatları ekleyin ve tekrar karıştırın. Harç hazır.
  • Enginarları kesme tahtasının üstünde doldurun çünkü pirinçler dökülebiliyor rahat toplayabilmeniz adına bunu öneririz.
  • Önce en dış yapraklardan başlayarak en ortadaki yapraklar hariç hepsini doldurun. Aşırı pirinç koymayın çünkü pişerken şişecekler.
  • Doldurduğunuz enginarları geniş ve derin bir tencereye alın.
  • Enginarların yarısına kadar su ekleyin. (tencereye)
  • Kalan 1 limonu da sıkıp enginarların üzerinden gezdirerek suya ekleyin.
  • Zeytinyağını da aynı şekilde gezdirin.
  • Tencerenin kapağını kapatın.
  • Orta ateşte 45 dk. kadar pişirin. Eğer kabuklar yumuşamış, pirinçler şişmişse yemek pişmiş demektir. Afiyet olsun.

Yapraklı Enginar Dolması Tarifi Fotoğraflı Yapılışı:

Enginar Dolması Tarifi (1)

Enginar Dolması Tarifi 2

Enginar Dolması Tarifi 3

Enginar Dolması Nasıl Yenir?

  • Enginar dolmasının yenmesi midyeye benzemektedir. Dıştaki yapraklardan başlanarak tek tek kopartılır ve enginar yaprağındaki etli kısım yenir. Bu şekilde yemeye devam edebilirsiniz.

Enginar Çeşitleri (1)

Enginar Nasıl Saklanır?

  • Ayıklayıp soyduğunuz enginarların kararmasını önlemek için limonlu su içinde bekletebilirsiniz. Kısa süreli kullanım için bu yöntem geçerlidir. Ancak uzun süreli enginarı saklamak isterseniz en uygun saklama yöntemi derin dondurucu ya da konserveleme yöntemidir.
  • Enginarlarınızı şoklama işlemi için büyük bir tencereye su doldurun. İçerisine birkaç adet limon tuzu ekleyerek suyu kaynatın.
  • Bir süzgeç içine enginarlarınızı yerleştirerek kaynayan suyun içine bırakın. Yaklaşık iki dakika suyun içinde tuttuktan sonra enginarlarınızı çıkarıp soğuk sudan geçirin.
  • Suyunu süzdürdüğünüz enginarları dilediğiniz büyüklüklere ayırarak ya da kalbini çanak halinde buzdolabı poşetlerine koyun.
  • Poşetlerin havasını alarak ağzını sıkıca kapatın ve derin dondurucuya yerleştirin.
  • Enginarlarınız bu yöntem ile yaklaşık 6 ay tazeliğini korur.

Enginar Zayıflamaya Yardımcı Olur mu?

Mide dostu olan enginar amino asit bakımından zengindir. Midenin asit oranını dengede tutan enginar mide ve bağırsakları da temizler. Enginar şişkinlik ve gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Kan hücrelerini güçlendiren enginar vücuttaki tüm organların temizlenmesini ve fonksiyonunun artmasını sağlamaktadır. Enginar kilo vermede oldukça önemli bir yere sahiptir. Kalori ve yağ oranı düşük olan enginarın lif oranı yüksektir. Tokluk hissi veren enginar hızlı bir kilo verme süreci sağlar. Bu nedenle enginar diyet listelerinde yer alır.

Enginar Fiyatı Ne Kadar?

Sağlığa faydaları ile son yılların göze sebzelerinden biri haline gelen enginar mevsiminde pazarlarda, alışveriş merkezlerinde, manavlarda bulunmaktadır. Çeşidine, mevsimine ve o yılki mahsul durumuna göre enginar fiyat durumları değişiklik gösterir.

Aynı zamanda bütün olarak alınan enginar ile ayıklanıp soyulmuş halde alınan enginar arasında da fiyat farkı bulunmaktadır. Ortalama olarak bir adet enginarın fiyatı 2024 yılında ortalama 30 TL’dir. 

Kaynak: Ayşenur Yılmaz