Ev yapımı baklava, Ramazan sofralarının en sevilen lezzetlerinden biri. İncecik ve çıtır çıtır hamuruyla ister fıstıklı isterseniz de cevizli olarak tercih edilebilir.

Ev Yapımı Baklava Tarifi Ve Püf Noktaları (4)

Osmanlı döneminden beri özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan baklavanın hazırlanması uzun saatler sürse de sonucunda tadına bakan herkese küçük bir lezzet şöleni yaşatıyor.

Peki lezzetli baklava nasıl yapılır? Baklava yapmanın incelikleri nelerdir? Baklava yaparken nelere dikkat edilmelidir? Lezzetli bir baklava için hangi malzemeler tercih edilmelidir? Baklava yapmanın püf noktaları nelerdir? Bu soruların cevapları ve baklava yaparken herkesin dikkat edilmesi gereken püf noktaları neler? Tüm soruların cevapları haberimizde…

Baklava Neden Hamurlaşır (1)

Ev Yapımı Baklava Tarifi ve Püf Noktaları Neler?

Kusursuz lezzette ev yapımı baklava tarifinin kuşkusuz belli başlı püf noktaları buluyor. Eğer siz de baklava yapmaya karar verdiyseniz öncelikle bu hususları göz önüne almalısınız.

Baklavanın lezzetini doğrudan etkileyen üç ana faktör yufkası, şerbeti ve iç malzemeleridir.

Yufkasının inceliğini, dayanıklılığını ve lezzetini etkileyen en önemli malzemeler ise un, yumurta, nişasta, tuz ve asittir.

Ev Yapımı Baklava Tarifi Ve Püf Noktaları (3)

İşte aşama aşama dikkat etmeniz gerekenler;

Kaliteli Un Seçilmeli

Güzel baklava yapabilmenin ilk koşulu şüphesiz unda gizli. Baklava yapmak için kullanacağınız unun, güçlü yapıda baklavalık un olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle hamurunuz hem pratikçe açılabilecek hem de daha kolay şekle girebilecek.

Tüm Malzemeler Ilık Olmalı

Hamurunuzun kolayca yoğrulabilmesi için yumurta, sirke, tuz ve su gibi malzemeleriniz mutlaka ılık olmalı. Ayrıca hamuru yoğurduktan sonra kesinlikle kurutmamalısınız. O nedenle yoğurma işlemi sırasında sık sık ellerinizi ıslatabilirsiniz.

Baklva Hamuru Nasıl Çılır

Şerbete Limon Eklenmeli

Şerbetin içerisine eklenilen limonun neden kullanıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Hemen söyleyelim: Limon, şerbetinizde yer alan şekerin kristalleşmesini önlüyor. Daha açık bir ifade ile şerbetinizin şekerlenmesine engel oluyor.

Vakit Varsa Hamur Dinlendirilmeli

Tüm hamur işi tariflerde olduğu gibi baklava hamurunun dinlenmesinde de büyük fayda var. O nedenle sizlere önerimiz, hamurunuzu 20 dakika kadar dinlendirmeniz yönünde. Böylelikle hamurunuzun daha kıvamlı,  daha lezzetli hale gelmesine ve yufkaların daha rahat açılmasına katkı sağlamış olacaksınız.

Baklavanin Püf Noktaları

Kaliteli Nişasta Kullanılmalı! Tercihimiz: Buğday Nişastası

Baklavanın ara katlarına ekleyeceğiniz nişastanın kalitesi ve miktarı da oldukça iyi ayarlanmalı. Öncelikle buğday ve mısır olarak ayrılan nişasta çeşitleri karşısında kararsız kalabilirsiniz. Gevrek bir baklava tadı alabilmek için kullandığımız nişasta çeşitlerinden olan buğday nişastasını tarifinizde kullanabilirsiniz.

En Önemlisi de Baklava Şerbeti

Baklavanızın hamurlaşmadan lezzetini koruması için şerbetin sıcak, baklava hamurunun ise soğuk olduğundan emin olmalısınız. Baklavanız fırında piştikten sonra soğumasını bekleyip şerbetinizi sıcakken dökmenizde fayda var.  Bu sayede çıtır çıtır baklava yiyebilmenin keyfine varabileceksiniz.

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır

Hemen bir dipnot düşelim. Ev yapımı baklava tarifi ve püf noktalarının en önemlisi fıstığı, cevizin bol olmasıdır. Ama şuna dikkat edin; cevizli, fındıklı veya fıstıklı baklava, hangisini hazırlıyor olursanız olun kullandığınız malzemelerin taze olmasına özen gösterin. Bayatlamış, acılaşmış, yağı çıkmış yemişlerle güzel baklava yapmanız mümkün değildir.

Bol Fıstıklı Baklava Yapımı

Bir de bir sır verelim ev yapımı baklava tarifini öğrendikten sonra sadece bayram, düğün gibi özel günlerde değil canınızın istediği her an tatlı ihtiyacınızı giderebileceksiniz. 

Birlikte malzemelere göz atalım…

Ev Yapımı Baklava Malzemeleri:

Baklava Hamuru için;

  • 5,5 - 6 su bardağı un 
  • 1 paket Pakmaya Hamur Kabartma Tozu
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1-1,5 tatlı kaşığı sirke

Baklava İç Harcı için;

  • 3 su bardağı ceviz, tercihe göre fıstık (ince dövülmüş)

Yufkası için;

  • 250 gram oranında tereyağı
  • 1 su bardağı kadar Buğday Nişastası

Baklava Şerbeti için;

  • 5 su bardağı su
  • 4 damla limon suyu
  • 4 su bardağı toz şeker

Baklava Neden Şekerlenir (1)

Ev Yapımı Baklava Tarifi Yapılışı:

  • Öncelikle yumurta, sirke, kabartma tozu, süt, sıvı yağ ve tuzu derin bir kapta iyice karıştırın. Üzerine kontrollü olarak unu ekleyin.
  • Tüm eklediğiniz malzemeleri güzelce birbiriyle birleşmesi için karıştırmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Hamurunuzun kıvamından eminseniz tüm hamuru 30 eşit parçaya bölün.
  • Tezgahınızın üzerini unlayarak teker teker hamurlarınızı açın. Her hamur parçasını kahve tabağı büyüklüğünde açmanız yeterli.
  • Daha sonra açılan tüm küçük hamur tanelerini, 10'ar adet üst üste alarak aralarına nişasta serpiştirip büyük oklavayla daha geniş şekilde açmaya çalışın. Her 10'arlı hamur grubu, büyük bir tepsi ebatlarında açılıp ince bir yufka haline getirilmeli.
  • Yufka katlarının arasını yağlamak için tereyağınızı ocağa alın ve kısık ateşte güzelce eritin.
  • Tepsiye aldığınız her yufka katının arasına erimiş tereyağını güzelce sürün ve ardından ceviz içini eşit şekilde serpiştirin. Bu işlemi tüm yufkalarınız bitinceye kadar tekrarlayın.
  • Şimdi de sıra pişirme aşamasında. Ancak pişirmeden önce baklavanın dilimlere ayırarak şeklini veriyoruz.
  • Ardından kalan erimiş tereyağını baklavanın üzerinde gezdirin ve yağın temas etmediği kısımlara ilerlemesini sağlayın.
  • Artık baklavanızı 180 derecelik fırında pişirmeye başlayabilirsiniz. Baklavanızı, hem altının hem de üstünün güzelce kızardığından emin oluncaya kadar fırında tutun.
  • Bu aşamadan sonra baklava şerbetinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Şerbeti için toz şekeri ve suyu derin bir tencereye alıp 25 dakika kadar kaynatın. Daha sonra kaynayan şerbetin içine limon suyunuzu ilave edin.
  • Şerbetiniz kaynarken pişen baklavanızı birazcık dinlendirin ve ardından sıcak şerbetinizi soğumuş baklavanızın üzerine kepçe yardımıyla azar azar ekleyin.
  • Şerbeti güzelce içine çeken tatlınızı artık soğumaya bırakabilirsiniz. 1-2 saat dinlendirdikten sonra da tüm konuklarınıza servis yapabilirsiniz.

Ev Yapımı Baklava Tarifi Ve Püf Noktaları (2)

Günlük burç yorumları: 29 Nisan 2024 Günlük burç yorumları: 29 Nisan 2024

Ev yapımı baklava tarifi ve püf noktalarını sizlerle paylaştık. Peki bu baklava nerede meşhurdur, baklava neden hamurlanır, neden şekerlenir, nasıl saklanır? Diğer merak edeceğiniz soruları da yanıtladık.

Baklava Nerede Meşhurdur?

2013 senesinde ABD’li bir komisyon tarafından baklavanın bir Türk tatlısı olduğu tescillendi. Neredeyse tüm geleneksel baklavalar bugünkü hallerini Osmanlı zamanında almıştır. Bilinen en eski kayıt Fatih Sultan Mehmet döneminin saray mutfağına ait. O kayıtlara göre ilk defa 1473 senesinin Şaban ayında baklava yapılmış. Sultan 3. Ahmet, 4 oğlunu sünnet ettirirken yaptığı törende de tüm konuklara baklava dağıtmıştır. 

Türkiye’de ise baklava denilince ilk akla gelen şehir, gurme şehrimiz Gaziantep’tir. Gaziantep gerek kullanılan malzemeler gerekse ustaları ile baklava konusunda rüştünü ispat etmiştir. Gaziantep’te baklavanın bu derece güzel olmasının sebebi ise yörenin suyundan havasından kullanılan fıstığın aromasına dek her şeyiyle bir bütün olmasına bağlıdır. Yani baklavanın hası Gaziantep’tedir. 

Baklava Neden Hamurlaşır (2)

Baklava Neden Hamurlaşır? 

Baklavanın hamurlaşmasının en büyük sebebi, yufkaların yeterince ince açılmış olmamasıdır. Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökerseniz baklavanız hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkalar olmalı. Bunun için de en iyi yufka ustasına en kaliteli malzemeleri vermelisiniz. 

Baklavanın şerbeti hazırlanırken ocağa alınan tenceredeki şeker eriyene dek karıştırılır ancak şeker eridikten sonra bir daha dokunulmaz. Aksi takdirde şeker kesilir ve şerbet olması gerekenden çok daha yoğun olur. Bu da baklavanın hamurlaşmasına sebep olur. Ayrıca şerbet tepsiye verilirken boca edilmez, çektire çektire verilir. Baklava tepsisinden bir dilim alındığında ardından şerbet damlamamalıdır. Şerbeti fazla kaçmış baklavalar da hamurlaşır. 

Baklava Nerede Meşhurdur (1)

Baklava Neden Şekerlenir?

Baklavanın şekerlenmesinin birden fazla sebebi olabilir. Bu sebeplere birlikte bakalım:

  • Baklava için hazırladığınız şerbete çeyrek limon atmalısınız. Aksi takdirde şerbetiniz şekerlenir ve bu da baklavanın da şekerlenmesine sebep olur. 
  • Eğer baklava hamurlarınız zar kadar ince değilse sıcak şerbeti sıcak baklavaya döktüğünüzde şekerlenme ihtimali çok yüksek. 
  • Baklava için hazırladığınız şerbet normalden fazla yoğunsa bu da şekerlenmeye yol açar. 
  • Çok sıcak odada baklavanızı yaparsanız bu da şekerlenmesine sebep olabilir. 

Bu noktalara dikkat ederseniz baklavanın şekerlenmesini önlersiniz. Unutmayın, usulüne uygun bir şekilde özenle hazırlanmış baklava şekerlenmeyecektir. 

Baklava Neden Şekerlenir (2)

Baklava Nasıl Saklanır? 

Baklava ağır ve çok miktarlarda yapılan bir tatlı olduğu için yapıldığı gün tüketilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Çok emek isteyen baklavanın hazırlandıktan sonra doğru ve uygun bir şekilde saklanması da çok önemlidir. Şimdi birlikte baklava nasıl saklanır ona bir bakalım:

  • Baklava çok şeker içeren bir tatlı olduğu için buzdolabında saklanması doğru değildir. Çünkü buzdolabına konulan bir baklava çok daha hızlı bir şekilde şekerlenir. Hatta buzdolabında bekleyen baklavanın tadı bozulur ve içerisindeki şeker yoğunluğu da artar. Bunun yerine kuru ve serin bir ortamda 3 ile 5 gün arasında saklayabilirsiniz. 
  • Baklava güneş gören ve nemli ortamlarda saklanırsa çok hızlı bir şekilde bozulur. 
  • Kuru baklava şerbetsiz olduğu için kuru ve serin bir ortamda şerbetli baklavaya göre çok daha uzun bir süre boyunca saklanabilir. 
  • Şerbetli yani klasik baklavayı ise en hızlı şekilde tüketmek yapılması gereken en önemli şeydir. 

Çok emek gerektiren bir hazırlık süreci olan bu leziz tatlıyı en uygun koşullarda uzun süre saklayabilmek oldukça önemlidir. 

İyi bir baklava yapmak hep dediğimiz gibi ustalık ve bol pratik gerektirir. Siz de bu noktalara dikkat ederek en güzel baklavaları hazırlayabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!

Baklava Nasıl Saklanır

Kaynak: Ayşenur Yılmaz