1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kahvaltı düzenlediklerini belirten Makasçı “Hep beraber el ele, omuz omuza vererek çalışmaktayız. Hem devletimizi hem milletimizi hem de ailelerimizi geçindiriyoruz. Esnafımızın çiftçimizin hiçbir günümüz ve bayramımız yok. Yani işçinin bayramı, akşam işi bittiği, yevmiyesini alıp cebine koyup evine bir helal ekmek götürdüğü, çoluklarıyla oturup evinde sofrasında o parayı yediğinde, o zamandır bayramı” dedi.

Foto 7

“Esnaflıkta kayıt dışılık en büyük sorun” diyen Makasçı “Aslında yasalara göre geçici tarım işçilerini organize eden işçi aracılarının aracılık belgesi almaları ve bu aracıların resmi organizasyonları sonucu istihdam edilen işçilerin yasal olarak çalışma saatleri ve yemekleri olması gerekiyor. Buna karşılık kendileri de genellikle üretimi sürdürmekte zorlanan arazi sahiplerinin büyük bir çoğunluğu belgeli aracılar yerine belgesiz simsarlarla çalışmayı yeğliyor. Bu sebepler dengesiz ücretler konusunda hem işçiye hem de işverene olumsuz şekilde etkiliyor” diye konuştu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı belli oldu | Karar Resmi Gazete’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı belli oldu | Karar Resmi Gazete’de

Foto 8

Makasçı sözlerine şöyle devam etti “Söz konusu kayıt dışı çalıştırılan tarım işçileri olduğunda ne işçilerin bindikleri araçların ne de sosyal güvencesiz işçilerin ölümlerinin iş kazası olarak kayıtlara geçmektedir. Tarım emekçilerinin yol kazalarında hayatlarını kaybetmelerinin adeta “tarım sezonunun başlangıcının” göstergesi haline geldiğini gösteriyor. İlçemizde tarım sektöründe bu sebeplerle resmi kayıtların kontrol altına alınması resmi dairelerce aracılık belgesi, fatura gibi zorunluluk gerektiren belgelerinin kontrolünün düzenli olması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: Onay Ozan