Manisa Şehir hastanesinden 3 yaşından büyük herkese çağrı! Manisa Şehir hastanesinden 3 yaşından büyük herkese çağrı!

“Rahim ağzı kanseri gelişiminde HPV ana nedendir” diyen Koç, “Rahim ağzı kanserleri incelendiğinde, tüm hastaların yüzde 80'inden fazlasında ve tüm invaziv (hızlı yayılan) Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99.7'sinde HPV varlığı gösterilmiştir. En yüksek riskli 2 HPV tipi, HPV 16 servikal kanserlerin yüzde 50- 70'inde ve HPV-18 olguların yüzde 7-20'sinde görülür. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılında aşılama ile kanserin dünyadan tamamen silinebileceğini öngördüğü tek kanserdir” dedi.

Whatsapp Image 2024 03 21 At 17.10.43

Koç, sözlerine şöyle devam etti;

“HPV enfeksiyonu son derece yaygın olup sıklığı yaşa göre değişir. 20-29 yaşlarında yüzde 40'a yükselir, ancak 50 yaş ve üzerinde hafifçe düşerek yüzde 5 civarında seyreder. Bir kadının hayatı boyunca HPV enfeksiyonu ile karşılaşma ihtimali yüzde 50-80'dir. HPV labio-skrotal (cinsel bölgeler arası) temasla da geçebildiğinden, kondom kullanımı HPV enfeksiyonunda diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruduğu gibi korumaz. Düzenli ve tutarlı kondom kullanımı enfeksiyondan ancak yüzde 60 koruma sağlar. Klinik çalışmalarda aşının içindeki HPV tipine bağlı olarak rahim ağzı kanserlerini önlemek için geliştirilmiş bu aşıların etkisi HPV duyarlı popülasyonda yüzde 93-100 olarak belirlenmiştir.

Yılda 529 binden fazla yeni olguya tanı konan ve öldürücülük  oranı yüzde 50den fazla olduğu gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda, hızlı yayılan kanserlerle ilişkili hasar bırakma ve öldürücülüğün 2. en sık sebebidir. Gelişmiş ülkelerde ise hem görülme sıklığı ,hem de öldürücülüğü çok düşüktür. Bu farklılık büyük oranda, topluma tarama programlarının uygulanması ve öncü hastalığın tedavisi sonucunda gelişmiş ülkelerde Rahim ağzı kanseri sıklığının yüzde 75 oranında düşürülmesine bağlıdır. Yani, birçok ölümü sadece HPV aşısı engellemektedir. Aşılama ile ayrıca genital siğiller ,ağız, makat, penis, vulva ve vajina kanserleri ve hatta sık geçirilen enfeksiyonların engellenmesiyle erken doğumların bir bölümünün bile önüne geçilebileceği çalışmalarla kanıtlanmıştır. Aşı protokolü ve hastalıklar hakkında bilgi almak için en yakın zamanda hastanemize başvurabilirsiniz.”

Muhabir: Onay Ozan