Manisa'nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarında 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli, 'kuş cenneti' olarak bilinen Marmara Gölü, son yıllarda kuraklık ve su kaybı nedeniyle kurudu.

K A P A K-54

Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tehlikede 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde, kayıklar karaya oturdu, balıkçılık bitti.

Marmara (1)-1

Marmara Gölü, bölgede etkili olan son yağışlarla yeniden hayat bulmaya çalışsa da gölün tamamen kurtarılması için su takviyesi gerekiyor.

Marmara (8)

Bölge çiftçileri ve vatandaşlarda Marmara Gölü’nün kurtarılması için mücadele vermeye devam ediyor.

Marmara (9)

Son olarak bir vatandaş daha Cimer’e yazarak, gölün kurtarılmasını talep etti.

Marmara (10)

Patlamaların 10 gündür devam ettiği sondaj tedirgin ediyor Patlamaların 10 gündür devam ettiği sondaj tedirgin ediyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından cevaplanan talepte ise ‘Manisa Gölmarmara Gölüne İlave Su Temini Planlama ve Projesi’ne dikkat çekildi.

Verilen cevapta şu ifadedeler yer aldı.

Marmara (11)

“Söz konusu talebe ilişkin olarak yapılan değerlendirmede, söz konusu kanaldan pompaj marifetiyle Gölmarmara Gölüne aktarımı yapılamamaktadır. Bunun nedeni ise Gölmarmara Gölüne aktarılacak suyun Gediz Nehrinin suyu olması ve Gediz Nehri su kalitesinin 4. Sınıf denilen kalite parametrelerinden dahi kötü sonuçlarının bulunmasıdır. Bilindiği üzere Gölmarmara Gölü Ulusal Öneme Haiz bir Sulak Alandır. Gediz nehrinden Gölmarmara'ya suyu basmak, sulak alandaki doğal yaşama ve habitata geri döndürülemez zararlar verebilecektir.

Bunula beraber, son dönemde yaşanan iklimsel kuraklık sebebiyle Gölmarmara'da su seviyesi çok azalmıştır. Bu sebeple İdaremiz Bozdağlardan akan Ahmetli, Sart, Tabakçayı, Kurşunlu ve Gümüş derelerinin Gölmarmara'ya iletilmesi (su kalitesi yönüyle incelemeler dahil olmak üzere) hususunda incelemeler yapmak Üzere "Manisa Gölmarmara Gölüne İlave Su Temini Planlama ve Proje" İşinin ihale hazırlıklarına başlanılmıştır. İhale sürecinin ardından planlama ve Mühendislik Hizmetleri proje çalışmaları başlayacaktır. Bu proje kapsamında yılda toplamda 25 milyon m3 su transferi hedeflenmektedir. Bilgilerinize sunulur.”

Muhabir: Behzat Akcan