Şenlik koordinatörü Yardımcı Doçent Doktor Rasim Aşın,3. Dionysos Tiyatro Şenliği ve Eğitim Kampı'nın Sardes'de başladığını söyledi.

Aşın, 'Salihli Tiyatro Gönüllüleri ve Kıyı Ege ve Ege Tiyatrolar Birliği ile işbirliği içerisinde Sanatçı dayanışmalı – Sıfır Bütçeli Tiyatro Eğitim Kampına, Türkiye'nin 7 bölgesinde tiyatro yapan lise mezunu herkesi, Amatör tiyatro sanatçılarını, Şehir tiyatrolarında ön eğitim alanları, Tiyatro kurs öğrencileri, Gsf - konservatuar tiyatro bölüm öğrenci ve mezunları, Tiyatro sanatçısı adayı herkes katılıyor. Ustalardan; 'oyunculuk, yönetmenlik, oyun yazarlığı, çocuk tiyatrosu, dekor, kostüm, sahne tasarımı, clown, pantomim, doğaçlama tiyatrosu, masal canlandırma, hikaye anlatıcılığı, karagöz-hacivat, kukla tiyatrosu, sokak sanatları – performans tiyatrosu yaratıcı drama, eğitimde tiyatro, psikodrama, tiyatro felsefesi, tiyatro tarihi ' gibi atölyelerde tiyatro eğitimleri alabilecek. Tiyatro sanatçısı olmak isteyen 18 yaş üstü herkesi Eğitim Kampına katılmaya davet ediyoruz.' dedi.


Şenliğin ilk gününde, kampa katılan tiyatro sanatçı ve hocalarına bir sunum yapan araştırmacı Mustafa Uçar 'Tiyatronun doğduğu topraklarda siz değerli sanatçıları ağırlamaktan onur duyuyoruz. Birçok araştırmacı, tiyatronun doğuşu hakkında şunları söyler; 'Tiyatro ilk kez İÖ 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir 'oyun' a dönüştü. Yunan toplumunda tiyatronun öncülü, şarap, bereket ve bitkiler tanrısı Dionysos'u kutsamak için yapılan Bacchanolia şenliklerinde bir koronun söylediği 'dithyramboy' şarkılarıydı.


Tiyatronun başlangıcı bile Eski Yunan'a atfediliyor. Oysa şarap, bereket, bitkiler Tanrısı diye belirtilen mitolojik Tanrı Anadolu, Çal/Denizli doğumlu 'Baccha'dır ve Lidya'da yaşamıştır. Yukarıdaki anlatımda Yunan toplumunun Dionysos'u kutsama amacı ile yaptıkları şenliklerin adı dikkatinize sunuyorum: Bacchanolia sözcüğü Baccha'nın, Baccha'ya ait olan anlamındadır.


Tarih ve arkeoloji meraklıları bilirler, Eski Yunanın Dionysos dediği Tanrı aslında Lidya Tanrısı Baccha'dır. Yani Lidyalılar şarap, bereket ve tiyatro Tanrısına kendi dilleri olan Lidçede Baccha derlerdi. Antik çağda, Lidya'dan ayrılarak günümüz İtalya'sında, Etrüsk devletini kuran halk da aynı Tanrıya Bacchus demiştir. Kısacası Dionysos Anadoluludur ve Lidyalı olduğu tartışılamaz. Lidya Krallığı İÖ 546 yılında, Persler tarafından tarihten silindi. Atina'da ilk tiyatro şenliklerinin yapılması ise İÖ 534; yani Lidyalılardan 12 yıl sonra. Durum böyle olunca ilk tiyatronun da Sardes'de kurulmuş olması düşünülmelidir. Gerçekten de Sardes'de, toprağın altından gün yüzüne çıkmayı bekleyen bir tiyatro var.' Açıklamalarını yaptı. Daha sonra tiyatro santçıları ve katılımcılar, Mustafa Uçar'ın bilgilendirmeleri eşliğinde Sardes antik kenti, Artemis Tapınağı ve Gimnasyum alanını gezdiler. Gimnasyum ana binasından çok etkilenen sanatçılar, aynı mekan içinde doğaçlama kısa bir oyun sergilediler.


Şenlik 08 Temmuz'a kadar Sart mahallesinde devam edecek.

Editör: Haber Merkezi