Piyasalardaki daralma artarak devam ederken, Orta Doğu’da yaşanan gerginlikler zaman zaman yükselirken, tüketimin azaltılması için asgari ücret ve emeklinin zamları iptal edilirken hepimize merhaba ,

Ekonomide yapılmayan reformlar sebebi ile faizlerin artması hala hiçbir işe yaramamaktadır. Bizim gibi ekonomilerde yaşanan faiz artışları yatırımların geri kalmasına sebep olurken piyasadaki paranın akışını da olumsuz etkilemektedir. Paranın zaman değerinin çok önemli hale gelmesi ile ( faizler %60’larda ) artık saat farkı bile paranın el değiştirmesinde önemli hale gelmiştir. Düşünsenize 10 gün geç ödeme yapsanız paranız her gece %60 ile faizde değerlenecek! Bu elbetteki ticari ahlaka aykırı ama devir değişti. Ticari ahlak yerine, ayakta kalmak ve çarkını çevirmek için gecelerce uykusuz kalan patronların devri haline geldi. Hal böyle olunca ticari ahlak kısmını geçip borcunu ödemek için çalışan psikolojisi yerle bir olmuş patronlar dönemine hayırlısıyla geçmiş bulunmaktayız.

Satış ve tahsilat için çabalayan, gelecekle ilgili herhangi bir plan yapamayan, personel maaşları ve giderler için geceleri bile uyuyamayan, kaygı düzeyi ileri derecede artmış patron ve yöneticileri kendi kendimize oluşturduk. Üstelik çoğu da üst düzey kaygı ile yaşadığının farkında değil. Ekonominin bu hale gelmesi patronların suçu olmasa da, sonuçlarını uzun süre üzerlerinde yaşayacakları gerçeği kesin.

Alacağını tahsil etmek isteyenler, borçlarını ödeyemeyenler, personeline maaşını veremeyenler, çekini gününde ödeyemediği için yıllardır emek verdiği itibarını bir çırpıda kaybedenler için sinir sistemlerini sağlam tutmak takdir edersiniz ki çok zor . Tabii bunlar ev hayatına da yansımakta ve bir müddet sonra boşanmalar başlamakta.

Kaygı artışı ile birlikte hala bütçesini ayarlayabilenler uzman desteği almalı diye düşünüyorum. Özellikle erkeklerde kalp krizi, tansiyon, şeker, beyin kanaması riskleri için. Bütçesini ayarlayamayanlarda sağlık ocağındaki doktorlarımızdan destek alabilirler. Çünkü hayat devam ediyor ve ekonomi düzeldiğinde bizim bu akıl ve ruh sağlığına hala ihtiyacımız olacaktır.

Ekonomi tüm yaşam boyu herkesi etkileyen ve çarkın en önemli parçalarını oluşturan bir bilimdir. Bozulması hem kişileri, hem aileleri, hem ilişkileri etkileyerek toplumun dejenere olmasına sebep olmaktadır. Bakınız gazete ve sosyal medyada duyup, gördüklerimize. Çoğu zaman bunu damı görecektik dediğimiz olaylar……

Siz siz olun çevrenizdeki patronlara, insanlara çok dalmayın …………….

Herkesin derdi kendine , devir çabalama devri …..