Bir şeyin doğruluğunu , gerçekliğini,  gerçek yönünü, olabilirliğini, yapılabilirliğini  kanıtla, yada eylemle ortaya koymak  olarak tarif edilen kanıtların ve delillerin hayatımızdaki önemi oldukça büyüktür.

İnsanlar birbirlerine farkında olmadan,  arkada belge bırakmadan bir şeyleri ispatlama peşindedir. Kadınlar arasında şıklık ve güzellik  yarışması,  öğrenciler arasında da başarılı olmak   buna  gösterilecek en güzel örneklerden biridir. 

Yaşadığımızın belirtisi olan nefes almak, varlığımıza dair ne güzel bir kanıttır.  Bir nefeslik kadar kısa olan hayatta hep birbirimizden üstün olduğumuzu ispatlama çabası içerisindeyiz.

Hangimiz dönüp gölgesine bakıyor acaba, dönüp bir baksak varlığımızın da  farkında olacağız. Bazen kendimizin farkında olmadan hayatın verdiği telaşla geçen günlerin kıymetini bilemez olduk.

Girdiğimiz alış veriş merkezinden aldığımız kuru baklagil bozuk çıktı geri ne ile götürürüz? tabii ki alışveriş sonrası aldığımız fişi ile,

Eğer fiş götürmezsek kim bilecek onun o marketten alındığını.  En büyük kurtarıcı alış veriş sonrası aldığımız fişlerdir.  Bir yer satın alıyoruz tapusu olmasa oranın  bize ait olduğunun kim bilecek.

Bazen bir kağıt parçası olan bir çok delili buruşturup çöp diye atıveriyoruz. Oysa buruşturup bir araya sıkıştırılan o  kağıt  ne  kadar kıymetlidir.

Kayıtların tutulmadığını bir düşünseniz ne korkunç olur değil mi?

Cep telefonunun şarjı biten yaşlı kadının çaresizliği  gibi ,  dımdızlak ortada kalıveririz.

Ezberinde hiçbir numara yok!  fakat  teyze tecrübeli, cüzdanına önemli olan kişilerin numaralarını yazmış.  Yanındaki sarı saçlı,  mavi gözlü genç kızdan elinde sıkıştırdığı kağıttaki oğlunun  numarasını  gösterip , bu numarayı arayabilir misiniz ? diye ricada bulundu. Genç kızda ışıldayan gözleri ile bayana baktı ve gülümseyerek tabiî ki dedi ve sorun çözüldü.

Küçük bir ayrıntı olan bu durum kayıt tutmanın hayatımızda yerinin ne kadar önemli olduğunun farkına varmamızı sağlıyor. Her alış verişte hayatımızın her anında tuttuğumuz kayıtlar daha kaliteli bir yaşam sağlamamız için oldukça önemlidir. Resmi bir iş olduğunda nüfus kayıt örneği ilk istenen belgelerden biridir. 

Sınav yapan öğretmenin amacı en başarılı öğrenciyi seçmek değil midir?

Saçlara aklar düşmesi, hastalık belirtileri, yüzümüze geçen yılların çizdiği çizgiler yaşlandığımızın  ve  yaş aldığımızın kanıtıdır. Bir su gibi geçen hayatta her şey aslında  bir kanıttan ibarettir.

Bütün yaşamımız boyunca sevdiklerimiz için arı gibi çalışıp dururken geçen ömrün  farkına  varamıyoruz. Çünkü  amacımız  bizden sonrakilere bir şeyler bırakmaktır.  Atalarımızın dediği gibi söz uçar yazı kalır. Yaşamımızı idame ettirmek  için  gerekli olan belgeleri bir dosya içinde biriktirerek böylece hayatımızın  daha kolay hal almasını sağlamış oluruz. Her suçlu geride mutlaka kendini ele verecek olan bir  delil bırakır.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte toplumda suçluluk oranı artışı olsa da, buna paralel olarak  artık suçluyu bulmakta  oldukça kolay hale gelmiştir. Tabiri caizse tereyağından kıl çeker gibi cinayetler çözülmeye başlanmıştır.  Artık bir çok hareket işyerinde ve sokak başların da kamera  ile kolayca izleniyor. 

Sonuç olarak, bir olay yaşanmışsa, iddia sahibi kişilerin bu olayın yaşandığına dair kanıtlar sunuyor olabilmesi gerekir. İddia sahibi Carl Sagan da olsa, garajındaki ejderhayı bize göstermesi şarttır. Oysa ki kayıtlarla birlikte;  miras olarak mal ve mülk ' ün yanı sıra,daha değerli eserler olan " güzel ahlak, erdemli olmak, saygılı olmak, iyi insan olmak "  gibi değerleri de geride kalanların akıllarına ve gönüllerine kazınmış  miraslar olarak bırakmak ta  daha kıymetli olmaz mı?